Työt & projektit

Pajoilla toteutetaan monia mielenkiintoisia projekteja ja töitä. Omat taidot kehittyvät ja ryhmässä syntyy uutta osaamista. Projekteihin ja työtoimintaan voi osallistua omien edellytysten ja kiinnostuksen mukaan. Tutustu pajoissa syntyneisiin toteutuksiin.

Trapetsi

Trapetsi -musiikkivideo uppoutuu nuoren naisen päihteidenkäyttöön ja hänen ystävänsä huoleen. Videolla seurataan tiiviisti naisen villiä biletystä niin kotioloissa kuin yökerhossakin, eikä mukana ole pelkästään alkoholi. NTP-tuotannon nuoret ovat huomanneet huumeidenkäytön lisääntyneen yhä nuoremmilla ikäluokilla, joten tänä vuonna he tahtoivat tuoda oman työpanoksensa aiheen nostamiseen näkyville.

NTP-tuotannon lähes perinteeksi muodostunut musiikkivideoprojekti toteutettiin tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Mukana olivat niin Porin, Rauman, Nakkilan, Ulvilan kuin Harjavallankin työpajat – yhteensä yli 40 ihmistä. Pääesiintyjinä videolla ovat Emmi Salminen ja Christa Mäkipää. Käsikirjoituksen päävastuu oli Lassi Nuolivaaralla ja Ville Ketosella. Ville Ketonen antoi myös muilla osin suuren työpanoksen projektille: hän ohjasi, kuvasi sekä editoi videon.

Musiikkivideon toteuttamiseen tarvittava työmäärä yllätti monet nuoret, mutta jokainen oli sitoutunut hektisiin kuvauspäiviin sekä kaikkeen, mitä niiden toteuttamiseen tarvittiin. Uusia ystävyyssuhteita muodostui helposti kuvausten aikana, kun usean eri työpajan nuoret pääsivät tekemään yhteistyötä. Kuvauspaikalla ei varmasti ollut yhtään hiljaista hetkeä, ja tauot vietettiin yhdessä pelaillen.

Itse videon musiikki on Porin nuorten työpajan bändin luomus. Sanoitus on Emmi Salmisen käsialaa, sävellyksestä vastasi Joonas Mäkinen ja sovitus hoidettiin bändipajan yhteistyöllä. Päänäyttelijä Emmi Salminen hoitaa myös solistin virkaa. Musiikin miksasi Krister Holmström.

Trapetsi –musiikkivideo kuvattiin Kulttuuritalo Anniksen, Porin Nuokkarin sekä Porin nuorten työpajojen tiloissa. Lavastuksesta päävastuussa oli Lassi Nuolivaara, ja valoista huolehti Joonas Nordlund. Musiikkivideolla sivunäyttelijöinä vilahtelee nuoria lähestulkoon jokaiselta mukana olleelta pajalta. Projekti olikin hyvin opettavainen kokemus monelle, sillä suurimmalla osalla porukasta ei ollut aiempaa kokemusta musiikkivideon tekemisestä. Yhteistyö sujui mutkattomasti, vaikka pajojen porukka sai välillä liikkua pidempiäkin matkoja toistensa luo.

NTP-tuotannon Trapetsi-musiikkivideo nähtävissä Youtubessa, NTP tuotannon kanavalla 7.2.2020 klo 13 lähtien.
Kirjoittanut Sara Soronen

Trapetsi musiikkivideo

Kuva Trapetsi musiikkivideon teosta

Talven valo musiikkivideon tarina

Talven Valo -musiikkivideon lämminhenkinen tarina johdattaa katsojansa vähäosaisen pojan jouluaaton tapahtumiin. Musiikkivideossa seurataan poikaa päivän ajan. Poika haluaa auttaa pyyteettömästi apua tarvitsevia ihmisiä, jotka saattavat olla hänen kanssaan samassa elämän tilanteessa. Musiikkivideon tarina kuljettaa sisällään Porin ja Rauman pajanuorten pohdintaa siitä, onko joulun merkitys ainoastaan pelkkä kulutusjuhla? Vai voiko perheen ja ystävien kanssa yhdessä syöty jouluruoka tuoda joulun sydämiimme?

NTP -tuotannon tämän vuoden Talven Valo -musiikkivideo projekti lähti oikeastaan käyntiin viime vuoden 100 -vuotta, rap-kappaleen teosta. Nuorten palaute oli niin positiivista, että jatkumo NTP-tuotanto toimintamallille oli itsestäänselvyys. Työmäärän suuruus oli viime vuotta huomattavampi ja aikataulu oli tiiviimpi, mutta hyvällä yhteistyöllä ja töiden jakamisella asiat saatiin pysymään aikataulussa. Nuoret sitoutuivat tekemiseen. Myös nuorten henkinen kasvu ja sosiaalisten taitojen vahvistuminen näkyi joka päivä positiivisena muutoksena. Toivottavaa onkin, että tämänkaltaiset yhteistyöt nähdään myös muualla mahdollisuutena, eikä työtaakkana. Projektissa mukana olleet henkilöt toivovat, että tässä nähdään kokonaisuus, eikä pelkkää lopputulosta. Tavoitteena toki oli saada hyvä musiikkivideo, mutta ensisijaisesti asiaa täytyy mitata siltä näkökannalta, mitä nuoret saivat tästä projektista.

Koska Talven valo -musiikkivideon teolle ei ollut rahaa käytössä, ottivat työvalmentajat yhteyksiä eri yrityksiin, firmoihin, seuroihin ja yksityisiin henkilöihin. Useiden puhelinsoittojen ja sähköpostien jälkeen tarvittavat materiaalit oli saatu hankittua. Jos voi sanoa, niin Porin ja Rauman nuorten työpajojen työvalmentajat kokivat joulun ihmeen, sillä yhteistyökumppaneita saatiin juuri sopiva määrä.

Talven Valo -musiikkivideon musiikkiteos on Porin nuorten työpajan bändin käsialaa. Sanoituksen ovat tähän kappaleeseen tehneet bändipajan nuori Emmi Salminen ja ohjaajana bändipajalla toimiva Kide Leppäpohja. Sävellyksestä vastasi bändipajan nuori Joonas Mäkinen ja musiikkivirtuoosi Lassi Nuolivaara. Pääsolisteina musiikkiteoksessa ovat Porin bändipajan nuoret Emmi Salminen ja Niko Mäkinen. Musiikin miksasi ja masteroi Rauman nuorten työpajan mediaosaston nuori Aleksanteri Anto. Euran nuorten työpajan huikea viittomakielinen kuoro tulkitsee kertosäettä musiikkivideossa.

Talven Valo -musiikkivideota kuvattiin ahkerasti Raumalla ja Porissa. Kuvauksiin osallistui kaiken kaikkiaan 46 henkilöä, joista Porin, Rauman tai Euran nuorten työpajalaisia oli 40 henkeä. Lähes kaikille nuorille musiikkivideon teko ja toteutus oli entuudestaan täysin tuntematonta toimintaa. Kuntarajojen ylittäminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen jännitti nuoria, mutta kuvausten edetessä nuoret loivat toisiinsa ystävyyssuhteita. Nuoret kokivat projektin opettavaisena, sillä monelle tuli yllätyksenä, ettei musiikkivideo syntynyt yhdessä yössä ja kuinka paljon panostusta vaadittiin kaikilta. Kuvausten aikana kameran takana työskennellyt Rauman nuorten työpajan mediaosaston Jani Kaija on vanha konkari, sillä viime vuonna Jani oli mukana tekemässä NTP-tuotannon ensimmäistä musiikkivideota kuvaus- ja editointitehtävissä. Projektin tekemisessä nousi esiin kolme sanaa: yhteistyö, kärsivällisyys ja luottamus. Yhteistyössä yhteinen
tavoite vie pitkälle. Pienet, harvinaiset epäonnistumiset ovat vaatineet kärsivällisyyttä ja luovaa ajattelua, mutta ne otettiin haasteena vastaan. Luottamus on sitä, jos Raumalaiset menevät lukkoon, niin ainakin Porilaisilla on ässät hihoissaan. Eura taas viittoo meidät takaisin oikealle tielle, jos olemme hukassa. NTP-tuotannon Talven Valo -musiikkivideo sekä Making Of nähtävissä Youtubessa.

Talven valo musiikkivideo
Making of Talven Valo

Patsaat heräsivät eloon Karvian Valtti-työpajan toimesta.

Karvian Valtti-työpajalla pajalaiset saivat Karvian kunnalta projektin keväällä, jossa tehtäisiin ”monivuotisia” patsaita Karvian pysäkeille ja keskustan miljööseen. Patsasprojektin tekovaiheita oli ohjeistamassa Irja Leppänen. Patsaiden aiheena oli tänä vuonna matkailu ja liikunta, koska Karvia on hyvin tunnettu myös pyöräilystä.
Ensimmäisellä tapaamisella pajalaiset hakeutuivat ryhmiin ja jokainen ryhmä teki vähintään yhden patsaan yhdelle pysäkille. Samalla päätettiin, kuka ottaa minkäkin pysäkin.
Hahmot alkoivatkin muodostua ja pysäkeille oli suunnitelmissa tehdä mm. hippi, aikamatkaajat ja himourheilijat.
Seuraavalla kerralla ryhdyttiinkin jo tositoimiin. Irja opasti vaihe vaiheelta, miten patsaat oli aikomus tehdä. Tekeminen alkoi pään muotoilulla kanaverkosta. Sen jälkeen ne päällystettiin kankaalla ja sanomalehden suikaleilla, jotka liisteröitiin päähän kolme kertaa. Tärkeää oli tehdä päästä tykky.
Sitten alkoikin kehojen rakentaminen kanaverkosta. Kehojen sisälle laitettiin ohutta ja taipuisaa sähkökaapelia, jotta patsaat pysyisivät pystyssä ja niitä pystyisi paremmin taivuttelemaan. Tämän jälkeen ne päällystettiin kelmulla ja sukkahousuilla.
Sen jälkeen alkoikin hauskin vaihe; patsaiden pukeminen. Vaatteet ja muut asusteet saatiin Karvian Kierrätyskeskuksesta. Eri ihmisiltä on myös saatu lahjoituksia, kuten peruukki ja aurinkolasit.

Kankaanpään Valtti-pajalla LAN-pelitapahtuman huumaa.

Osallistuin Valtin Laneille kolmatta kertaa, joten olen ollut kaikissa kolmessa Valtin järjestämässä LAN-tapahtumassa. Otin mukaan tietokoneeni ja pleikkari 4. Pelasimme kavereiden kanssa Rocket Leagueta, Doomia, Quake 2, Battlefield 1 ja retropelejä retropiella.
Laneilla järjestettiin jälleen turnauksia eri peleistä kuten CS:GO, Rocket Leaguesta, NHL 18,Doomista, Quake 2, Pro pilkki 2. Lisäksi laneilla pääsi pelailemaan vr-laseilla. Itse osallistun Rocket League turnaukseen kahdesti, NHL 18 turnaukseen, Doomiin ja Quake 2:seen. Rocket Leagueta pelattiin pareina, jotka arvottiin turnauksen osallistujista. Ekan turnauksen onnistuin voittamaan parini kanssa. Seuraavassa osassa parit arvottiin uudestaan. Siinä hävisimme finaalissa. Doomissa ei menestystä seurannut mutta hauskaa oli kuitenkin.
Quake 2:sessa sijoituin ensimmäiseksi. NHL:ssä en onnistunut pääsemään jatkopeleihin, kun hävisin jatkoajalla. Tykkäsin pelata laneilla paljon retropiella eri Mario-pelejä, joita siskonikin innostui tulla koittamaan. Lanit olivat kokonaisuudessaan jälleen hauska tapahtuma ja vielä parannellut viime kerroista, koska turnauksia oli enemmän.

Kankaanpään Valtti-työpajan väki kisaamassa vauhdikkaassa City Adventure -seikkailussa.

Elokuun 18. päivänä Kankaanpään taajama-alueen täytti City Adventure–kaupunkiseikkailu. Vauhdikas seikkailupäivä startattiin aurinkoisessa säässä, ja kaikilla kisaajilla oli alusta alkaen rento ja mukava fiilis.

Kaupunkiseikkailu koostui noin 30 eri tehtävärastista, joita suoritettiin 2-4 hengen ryhmissä. Rastien aiheet vaihtelivat aina päättelytehtävistä extreme –tehtäviin. Vesijetti-ajelussa koettiin vauhdin huumaa, vesitornista
laskeutumisessa taisi monen päätä huimata ja törmäyspallojuoksu oli hassunhauskaa. Jokaiselle löytyi oma vahva laji.

Valtti –työpajalta oli seikkailemassa kaksi joukkuetta eli Mediapajalta Esa, Velipekka ja Mikko sekä Puuosastolta Peter, Joonas ja Kristian. Tässä poikien kommentteja.
Esa Viitanen: Olin kaupunkiseikkailussa mukana ensimmäistä kertaa. Jännityksellä odotin, mitä tuleman pitää. Aamusella ilmaa pyörän renkaisiin ja menoksi kohti uimahallia.
Siellä odotti oranssipaitaisten ihmisten meri, ja aluksi Gladiaattoreista tutut Aki ja Rita vetivät alkulämmittelyn, jonka jälkeen päästiin lähtemään. Päivän aikana kävimme monissa erilaisissa rasteissa. Pyöräilymatkaksi tuli noin 20km sekä vielä muu aktiviteetti rasteilla, joten päivä oli liikunnallisesti erittäin hyvä. Varmasti olen ensi vuonna mukana uudestaan!
Velipekka Manninen: Olin ensimmäistä kertaa mukana City Adventuressa, joten en ollut ihan varma, minkälaisia tehtävät olisivat. Päivä oli kaiken kaikkiaan mukava, ja rastit, joissa kävimme, olivat hauskoja. Varsinkin omaan mieleeni olivat kaikki urheilulliset tehtävät.
Suosikkirastini oli kuntorasti, jossa tehtiin parin kanssa erilaisia fyysisiä tehtäviä kuten
kahvakuulalla etuheilautus, kyykyt, tasahyppy
laatikon päälle, lekalla lyönti renkaaseen, traktorin renkaan nostelua yms. City Adventure
oli positiivinen kokemus ja menisin mielelläni
uudestaankin.
Mikko Marjamäki: Itselleni mieleenpainuvin rasti oli ehdottomasti vesitornista alas laskeutuminen. Rasti alkoi vesitornin juurelta, jossa puettiin valjaat ja kypärä. Sitten olikin vuorossa ylös kiipeäminen portaita pitkin. Ja niitä portaita sitten riittikin! Eli 194 porrasta; reidet ja pohkeet olivat demonisessa tulessa. Kunnes viimein pääsin ylös, oli pakko kerätä itseänsä muutama minuutti jo silkasta fyysisestä uupumuksesta ja siitä tiedosta, että kohta tullaan alas köyttä pitkin noin 50 metriä.
Laskeutumisen ylivoimaisesti pahin osuus oli reunan yli kiipeäminen huterien tikkaiden varassa, joissa oli kaksi askelmaa reunan ulkopuolella. Myöskin se huomio, että tennareideni pohjassa ei ollut yhtään pitoa vesitornin sileää pintaa vasten, ei varsinaisesti auttanut asiaa. Kun olin laskeutunut noin 10 metriä, mieli huojentui ja sitä alkoi jo ajatella ”ehkä tästä hengissä selvitään”. Sitä uskalsi
jo katsella hieman alaspäin. Kun jalat viimein koskettivat maata vesitornin juurella, ne olivat aivan spagettia; sen verran koville kapuaminen tornin huipulle otti.
Joonas Viljakainen: Tapahtuma oli kiva kokemus. Golf-rasti oli mielestäni paras ja olisi saanut olla pidempikin. Kaikkia rasteja ei kerennyt käydä, monessa kesti kauan suorittaa tai joutui jonottamaan. Joillakin rasteilla olisi saanut olla kilpailijaporukalle omat pisteensä. Ehkä osallistun seuraavallakin kerralla.
Peter Moisio: Kaupunkiseikkailu oli minulle jo toinen, ja tunnelma oli yhtä hyvä kuin viimeksi. Rastit olivat muuttuneet edellisestä kerrasta parempaan suuntaan. Valitettavasti aika loppui tälläkin kerralla kesken, joten emme ehtineet kaikkia rasteja käymään läpi. Paras rasti oli omasta mielestäni LVI Mustaniemen sulkutulppien
asennus-polviin asti viileässä vedessä kahlaten.
Tehtäviä jaettiin joukkueen kesken tasapuolisesti; kaikki saivat testata itselle mieleisiä rasteja. Joten seuraavaa vuotta ja uusia haasteita odotellessa.
Kristian Väisänen: Olin City Adventuressa
ensimmäistä kertaa. Jännityksellä odotin, mitä
tuleman pitää. Sinä päivänä tuli fillaroitua paljon, rastilta rastille. Kaikki rastit, mitä käytiin, olivat oikein mukavia! Mieleenpainuvin oli vesitornista alastulo n.50 metriä. Ylös päästyäni olin aivan maitohapoilla, mutta helpotti kun pääsin laskeutumaan köyden varassa alas. Ensimmäiset askeleet vesitornista alas tullessa olivat vaikeimmat, mutta kun pääsi vapaalle ilmalle, alkoi sujua heti jo paremmin. Mieleen jäivät myös puuhun kiipeäminen ja resiinalla ajo. Fyysiset tehtävät eivät olleet mikään haaste minulle, vaan olivat itse asiassa hauskoja. Menisin kyllä uudestaankin City Adventureen, jos sellainen on myös ensi vuonna. Kunto kesti hyvin loppuun asti. Periksi ei
anneta!

McKaiffari 100 vuotta -videoprojekti

Rauman ja Porin pajalaiset toteuttivat yhdessä Suomi100-musiikkivideon. Nuoret osoittivat, että kun tekeminen sujuu hyvin yhdessä saa rapsoundikin ihan uudenlaisen otteen.

Rauman nuorten työpaja – Tammelan joulu 2017

Nuoret järjestivät Vanhan Rauman Tammelassa tapahtuman, johon koko työpajan väki osallistui omalla panoksellaan.

Tammela on yksi vanhan Rauman suurimpia pihapiirejä, siellä on päärakennuksen lisäksi verstas , joka tällä kertaa toimi Joulupukin pajana.

Päiväkoteihin lähetettiin kutsut ja lapsiryhmät kiersivät tutustumassa pajaan ja päärakennukseen, jossa toimi kahvila.

Tietysti Joulupukki ja muori olivat myös paikalla. Muutama nuori teki tapahtumassa näyttöjä (tilaisuuden järjestäminen, somistaminen, lapsiryhmien ohjaus, asiakaspalvelu jne.)

Ohjelma

Koko esitys

NTP tuotanto (Porin ja Rauman nuorten työpaja) on jälleen tehneet yhteistyötä. Pienimuotoinen videoprojekti poiki opetusvideoon siitä, kuinka voit tehdä Video CVn. Video tehtiin karkeaksi, jotta se on nuorten näköinen ja oloinen.

Video CV:n tekeminen