Unelmana työpaikka ja omakotitalo

Paniikkihäiriöstä kärsivän Tytin rakennusalan opinnot olivat keskeytyneet syksyllä 2015. Valo-valmennus tuntui hyvältä vaihtoehdolta suorittaa opintoja eteenpäin. Ensimmäisen kuukauden aikana Tytti osoittautui ahkeraksi ja osaavaksi työntekijäksi joka pärjäsi pelostaan huolimatta hyvin noin kymmenen henkilön ryhmässä. Haasteita tosin aiheutti ryhmässä tapahtuva vaihtuvuus, lopetukset ja aloitukset. Muutaman toimeliaan työkuukauden Tytti alkoi yhä useammin istuskella toimettomana töidensä ääressä. Syviin ajatuksiin vaipunutta naista oli hankala houkutella takaisin tehtävien pariin. Todellinen huoli heräsi kun lyhythihaiseen paitaan pukeutuneen naisen käsivarret paljastuivat arpisiksi. Vanhojen, jo vaalentuneiden arpien joukossa oli uusia, edelleen verta vuotavia haavoja. Tytti myönsi viiltelevänsä itseään. Ongelmat avopuolison kanssa, oman vuokra-asunnon siivottomuus, kirjaston kirjojen katoaminen ja satojen eurojen sakkomaksut sekä tuhansien eurojen vuokrarästien ulosottoja on helpompi sietää kivun kanssa.

Kipein asia, oman lapsen huostaanotto, tuli esiin samassa yhteydessä. Tytti tapaa parin vuoden ikäistä lasta harvakseltaan. Lapsen hyvä sijaiskoti ja iloisuus lohduttavat. Pian arpien paljastumisen jälkeen valmentaja varasi Tytin suostumuksella ajan psykososiaalisten palveluiden Nuorten vastaanottoon. Sovittiin, että ensimmäiselle käynnille mennään yhdessä. Tytti kertoi käyneensä vastaanotolla aiemminkin toisessa kaupungissa. Verbaalisesti lahjakas nainen kertoi omasta elämästään luontevasti. Sovittiin, että Tytin jaksoon sisällytetään säännölliset käynnit vastaanotolla. Tapaamisten myötä into työntekoon palasi, Tytti muuttui avoimemmaksi. Yhtenä elämänsä parhaana ajanjaksona hän piti reilun puolen vuoden pituista ajanjaksoa nuorisopsykiatrian suljetulla osastolla. Tuetussa ympäristössä nukkuminen ja koulunkäynti onnistuivat hyvin. Itsenäisessä elämässä haasteet nukkumisen, syömisen, sosiaalisten suhteiden ja opintojen edistämisen kanssa olivat palanneet.

Elämässä eteenpäin

Tytin jakso keskeytyi paikkakunnalta muuton vuoksi. Hän halusi muuttaa takaisin kotipaikkakunnalleen, aluksi äidin luo. Seuraavan parin vuoden aikana Tytti aikoo suorittaa opinnot loppuun, saada työpaikan ja ennen kaikkea säännölliset tapaamisoikeudet lapsen kanssa. Unelmana on omakotitalo missä voisi pitää lemmikkejä ja kotieläimiä. Kerrostalossa pupujen, kissojen, koirien ja undulaattien pitäminen on osoittautunut haasteelliseksi tilan ahtauden ja siisteyden kannalta.