Ympäristö, jossa saa epäonnistua, kasvaa ja onnistua

Nuoren kertoman pohjalta, yksilövalmentajan kirjoittamana…

Vuonna 2014 nuori valmistui Taloushallinnon merkonomiksi. Tästä seurasi työttömyys, jonka vuoksi nuori aloitti työkokeilussa Nuorten työpajan palveluosastolla. Vuosien 2014-2015 aikana nuori työskenteli muutamaan otteeseen työkokeilussa ja palkkatuella Nuorten työpajalla. Palkkatuella työskentely katkesi nuoren sairaslomaan. Diagnoosina oli loppuun palaminen. Nuorella todettu samankaltaista jo opiskeluaikoina.

Nuoren ollessa sairaslomalla, hänen kanssaan työskenteli Etsivä nuorisotyöntekijä. Nuorelle todettiin keskivaikea masennus Typin terveydenhoitajan testauksessa. Nuori ohjattu pajan työvalmentajan kanssa, ”puoli pakotettuna” Nuorten tiimiin, entiseen Vorriin. Sieltä sai lähetteen erikoissairaanhoidon piiriin, Nupolle.

”Siihen aikaan en pystynyt tekee muuta, kun mitä kalenteri sanoi. Tarvitsin jonkun aina mukaan esim. kauppaan tai kirjastoon. Nupolle menin koska se luki kalenterissa. Siivoaminen ja ruoanlaitto tuntui haastavalta ja raskaalta. Muun ajan katoin Netflixiä, luin ja pelasin. Kaveria näin aika-ajoin.”

Työtoiminta pajalla pystyy alkamaan

Nupolla nuori kävi Etsivä nuorisotyöntekijän tukemana ja kuskaamana. Hänen kanssa työskentely jatkui koko ajan. Voimien hiukan kohotessa, nuori aloitti kuntouttavan työtoiminnan pajan starttiosastolla. Nuorelle oli tärkeää, että osastolla oli tuttu työvalmentaja, johon luonut luottamuksellisen suhteen jo kahvilatyössä ollessaan.

”Vaikeuksien kautta voittoon! Sain tukea, ystäviä, rytmiä elämään, aikaa ja tilaa kehittää, ja parantaa itseään. Sain ympäristön, jossa epäonnistua, kasvaa ja onnistua. Tietyllä tavalla myös rauhan Kelalta ja työkkäriltä, etteivät ahdistele – että mene kouluun, mene töihin. Starttiosastolla oli koko ajan sellainen ilmapiiri että sai rauhassa mennä ja tulla ja epäonnistuakkin.”

”Pajalle voisi tarvita ihmisen, joka 100 % läsnä, jolla uusia ideoita, ei olisi opiskeluja työn ohella, vaan pystyisi keskittymään ja olemaan läsnä. Nuoret näkee kuinka vähän ohjaajia on, ja nuoria paljon. ”